keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Käsinompeluprojekti: Pusero 80-luvun kaavalla

Minulla oli jo joulun alla leikattuna puseron kappaleet, johon kaavat sain Suuri Käsityökerho -lehdestä 1981/Lokakuu. Isäntä löysi minulle loppuvuodesta Huutonetistä lehden, jossa oli kaavatkin tallella. Tein  kansikuvan puseron samanlaisesta lehdestä silloin kauan sitten... ja nyt jälleen. Tällä kertaa aloitin sähkökatkon takia sen käsinommellen ja jatkoin sitten loppun asti sillä tavalla.


Puseron kangas on kirpparilta joskus ostettu. Puseron kauluksessa, etuosassa ja hihansuissa näkyvät punaiset tereet ovat ylijäämää punaisen hameen lyhennyksestä.

Hame on kansallispuvun hame, Fidalta aikanaan löydetty.
 Jotain samaahan näissä on - yläosassa ja alaosassa - punaiset reunukset kummassakin:)


Suuri Käsityökerho -lehti 1981/Lokakuu

Tuossa lehdessä on muitakin mieluisia puseromalleja. Mielessä on, että voisin erään toisenkin mallin tuosta joskus tehdä, mutta en kylläkään enää käsinompeluna... Nytkin tein sellaisen jutun, että en rannekkeisiin laittanut nappeja, vaan nepparit. Saatan laittaa joskus vain koristeeksi niihin punaiset napit. Nappilaatikossa saattoi olla jotkut siihen tarkoitukseen passelit.

Tässä muuten vielä tilkku siitä puserokankaasta, jonka silloin nuorena tein. Puserosta ei ole yhtään valokuvaa ja meni vuosikymmeniä, etten tiennyt kangastakaan tallella olevan...
Kunnes sitten erään kerran, äiti antoi meille yhden patjan, jonka päällisessä oli kovin tutunnäköinen paikkapala...:)

Silloisessa puserossani oli turkoosit tereet. Taisin tehdä ne silloin vinonauhasta. Ja voi olla, että tein homman muutenkin yksinkertaisemmin; kenties vain kanttasin reunat sillä. Näin muistelen.

6 kommenttia:

 1. Nyt muistin tein myös tuollasen valkoisena. Toinen oli sininen ilman nauhaa, kiinnitys oli napeilla. Napeissa oli valkoinen helmi keskellä ja reunus kullanvärinen.
  Muistan myös tuon sinun puserosi. Tämä on kyllä kaunis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan tää ihan vanhuuden merkki, kun rupeaa noin paljon taakse vilkuilemaan, että samanlaisia vaatteitakin haluaa tehdä, mitä joskus oli?:) Oli, miten oli, niin olin kyllä tosi tyytyväinen kun isäntä löysi mulle lehden, jossa oli nuo kaavat. Mullahan oli jo ennestään löydettynä lehti kyllä, muttä siinä ei ollut kaavoja. Olenkin sitten sen lehden laittanut odottamaan siihen lehtipussiin, joka on määrä sulle joskus tulla. Aika monta lehteä siinä jo onkin:) Lehdessä tosiaan oli se napillinenkin versio, jota nytkin mielin tehdäkseni. Silloin nuorena pähkäilin samat jutut ja lopputuloskin pähkäilylle oli sama, että nauhallinen versio tuli tehtyä. Minäkin muistan, että tein sen ruusukuvioisen lisäksi intianpuuvillasta punaisen puseron, mutta möhlin kappaleiden leikkuussa pahasti; olikon ne nyt hihat tai joku iso kappale kumminkin jotka leikkasin poikittain... Pusero siitäkin tuli, mutta tuskin paljoa pidin sitä.

   Poista
 2. Kauniin paidan olet ommellut ja sopii hienosti tuon hameen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän pelkäsin, tuleeko minun sitä sitten käytettyä myös... mutta olipahan tuo ylläni sunnuntainakin:) Vaikuttaisi siltä, että siinä on kuitenkin riittävästi käytännöllisyyttäkin tullakseen käytttyä: hihansuiden nepparit on helppo vetäistä auki, jos tarvitsee hihoja kääräistä, kangas ei rypisty kovin helposti ja on muutenkin mukavan tuntuista yllä.

   Poista
 3. kaunis nostalginen malli ja kiva pikkukuvioinen kangas. Muistuttaa minua yhdestä paidasta, jonka tein nuorena koulussa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Ehkä tämäntyyppiset on jotenkin taas tuloillaan. Katselin kirjastossa tammikuun Burdaa ja siinä oli tummansinisiä vaatteita, joissa oli kirkkaanpunaiset tereet. Myös pusero hyvin leveillä hihoilla.

   Poista