keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Arkiasun osana kansallispuvun hame

Tämänpäivän arkiasunani tämä vaatetus. Sain korjattua tämän kansallispuvun hameen eilen käyttökuntoon. Korjaushommaa vauhditti selvästi kovat pakkaset:) Se vyötärön korjaus oli keskeneräisenä viikko... eikun ...kuukausitolkulla; nuppineulanikin olivat lähes kaikki tuon hameen vyötäröllä odottamassa, että saisin korjaushomman loppuun. Samalla kun korjasin rikkinäisiä kohtia, pienensin hameen itselleni sopivaksi ja kiinnittimeksi laitoin napin. Helman punaista koristepunosta ompelin myös tiiviimmin kiinni. Neuletakki ja kengät ovat olleet blogissa ennenkin. Hame on silittämätön, saa kelvata näin.Ostin joskus loppuvuodesta Joensuun Fidasta asukokonaisuuden hintaan 10 e. Vasta kotona minulle oikein selvisi, mitä olinkaan tullut ostaneeksi; asu oli Kaukolan puvun hame, pusero ja liivi.  Kannattaa katsoa  Evil Dressmaker-blogin Rhian juttua, siinä nimittäin on Kaukolan puku kaikkine osineen kauniisti kuvattuna ja  selostusta puvusta muutenkin. Sen jutun kommenttiosassa on myös minun tarinaani oman pukuni ostosta, jota en viitsi tähän enää uudestaan kirjoittaa.


Ennen korjausta

Minun hameessani oli ostohetkellä  risa vyötärökaitale, johon oli pujotettu kuminauha. Hameessa oli alunperin ollut kiinnittimenä hakanen, joista toinen puolisko oli kadonnut. Pusero oli pinttynyt, enkä sitä aivan puhtaaksi saanutkaan. Isoja olivat kaikki asun osat. Liivikin oli pinttynyt vaaleasta vuoristaan. Pesin uhkarohkeasti kaikki kotona koneessa. Liivi tulikin siitä puhtaamman näköiseksi. Liivissä on sivuissa kaistaleet, jotka on uudempaa kangasta. Ensin ajattelin, että joku on korjannut huonoksi menneitä osia, mutta ehkäpä sitä  olikin levennetty joskus.


10 kommenttia:

 1. No niin, siitähän tuli oikein käyttökelpoinen. Omassa hameessani ei ole ollenkaan vyötärökaitaletta. Kangas on vain laskostettu puuvillanauhaan joka on kiinnitetty nurjalle puolelle. Nauhan päissä on hakaset jotka sulkevat vyötärön. Ne tulevat eteen, esiliinan alle.
  Puseroa kannattaa kokeilla vielä uudestaan pestä. Kostutat kunnolla sen likaisista kohdista ja hierot sappisaippuaa tahroihin suoraan saippuapalasta oikein reilusti. Sitten jätät puseron tekeytymään muutamaksi tunniksi vähintään, jos ovat oikein pahat tahrat niin voi "tekeytyä" koko päivänkin. Sitten konepesu normaaliin tapaan. Tällä konstilla olen saanut monet jo tosi pinttyneetkin tahrat irtoamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvosta. voisinkin kokeilla tuota konstia vielä siihen puseroon:) Jos ei tuosta minun hameessani olevasta rikkinäisestä ja jatketusta vyötärökaitaleesta olisi enää käyttökelpoista saanut, olisin minäkin varmaan jonkin nauhan laittanut sinne nurjalle.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. :) Lämmin hame ainakin ja olen viime aikoina muutenkin huomannut, että tykkäänkin tälläisistä laskostetuista hameista. Sen huomasin myös eilen illalla istuessani sohvalla pidemmän aikaan elokuvaa katsomassa, että villakangas rupesi pistelemään... eli se alushame on tämän kanssa hyvä olla.

   Poista
 3. Kansallispuvut ovat niin kauniita, korjaamisen ja pelastamisen arvoisia. Ja tietysti pakkasilla lämpimistä materiaaleista tehtyjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jo kerkisin miettiä, että miksi ostinkaan puvun vaivoikseni, mutta nyt on kiva, kun on hame kunnostettu käyttökuntoon:)

   Poista
 4. Hyvältä näyttää. Sappisaippuua meinasin minäkin ehdottaa. Itse jätän yöksi vaikuttaan ja heitän aamulla koneeseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain saippuapalaa tässä joku päivä sitten satuin kaupassa kääntelemäään, kun muuten pesuainetta hain. Se kääntelemäni pala sattui olemaan Marseille-saippuaa. Onko kumminkaan sama asia kuin se sappisaippua?

   Poista
 5. Marselle-saippua on oliiviöljy ja sooda. Sappi saippua palmu- ja kookosrasva keitetty saippuaksi, lisätty naudan sappi entsyymejä ja klorofylli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli ovat siis selvästi ihan erilaiset. Pitänee mennä tarkemmin tutkimaan pesuainehyllyä kaupassa:)

   Poista